Sunday, June 12, 2011

در صورت بازداشت

در صورت بازداشت

توجه داشته باشید که شما رهگذرید. هیچ شاهدی مبنی بر اینکه شما قصد شرکت در تظاهرات دارید وجود ندارد. در صورت دستگیری هر نوع اتهامی را رد کنید. وارد بحث سیاسی با سرکوب‌گران نشوید. هدف آنان منفعل کردن و جدا کردن افراد فعال‌تر است.

امکانات حاکمیت برای بازداشت مردم معترض بسیار اندک و محدود است. در صورتی که در زمان بازداشت صبور باشید به ترساندن شما اکتفا می‌کنند و بعد از مدت کوتاهی شما را آزاد خواهند کرد.

Wednesday, June 8, 2011

نکات ایمنی در راهپیمایی و بازداشت - مهم - حتما مطالعه شود

دستورالعمل و نكات ايمني قبل و بعد از هر راهپيمايي و راه‌هاي برخورد با دستگيري، بازداشت و بازجويي
اين ياداشت بر اساس تجربيات ياران آزاده‌اي است كه به از بند استبداد رها شده اند

«یادمان باشد که برای ما، هدف وسیله را توجیه نمی کند. یادمان باشد که شعار «دروغ ممنوع» در روزهای پرشکوه پیش از انتخابات، چگونه از جان مردم خسته از دروغ های پیاپی قدرتمندان برخاست و فضای این دیار را فراگرفت. یادمان باشد که تا یکایک ما، خود را از آلودگی ها و نقایص اخلاقی پاک نسازیم، انتظار داشتن جامعه اخلاق بنیادی که در آن همه انسانها بتوانند به قله های شکوفایی انسانی خود برسند، بیهوده است. و یادمان باشد که در این راه، شکست نیست، اما صبر و استقامت فراوان، و عدم ترس از پرونده سازی و سایر اقدامات سرکوبگرانه ضروری است. یادمان نرود که همه باهم می گفتیم نترسید نترسید ما همه با هم هستیم ! «آگاهی چشم اسفندیار خودکامگان است». گسترش آگاهی به دایره کسانی که به فضای مجازی دسترسی ندارند، تماس های چهره به چهره، بالابردن توانمندی ها در تحلیل آنچه پیرامون ما در جریان است، با مطالعه و بحث و گفتگو در جمع های کوچک حقیقی یا مجازی و با توسعه شبکه های اجتماعی که از آسیب فضای امنیتی موجود در امان باشند، می توانند بخشی از تلاش های ما و نه همه آن باشد»
- رئيس جمهور ميرحسين موسوي، 16 آذر 89

همانطور كه مي‌دانيم يكي از اقدامات نيروهاي سركوبگر براي ايجاد رعب و وحشت در ميان مردم، بازداشت‌هاي 2 الي 3 هفته‌اي از ميان افراد عادي و به صورت رندوم است كه مخصوصا در روزهاي راهپيمايي‌هاي اعتراضي اين خطر بيشتر شهروندان آزاديخواه را تهديد مي‌كند. براي مقابله با اقدامات كور و كهنه اين جماعت، توجه به نكات زير خالي از لطف نيست:
1. بازداشت‌ها اكثرا يا در هنگام راهپيمايي صورت مي‌گيرد يا به ندرت (مثلا اگر فعال سياسي باشيد يا جايي از شما مدركي داشته باشند) در ساعات عصرگاهي در محل كار يا در ساعات اوليه بامداد در منزل صورت مي‌گيرد (12 الي 6 صبح)، بدين ترتيب كه 3 يا 4 مامور با حكم به منزل شما مراجعه كرده و به بهانه‌ي پنهان كردن مواد مخدر يا اقدام عليه امنيت ملي به منزل شما وارد مي‌شوند.
2. براي كم كردن خطر بازداشت و دردسرهاي آن ضروري است كه قبل از هر راهپيمايي اصول زير را رعايت كنيم:
- حتما و حتما به خانواده اطلاع دهيد كه قصد رفتن به راهپيمايي داريد و براي هر روز مهم جنبش سبز يك سناريوي از پيش ساخته و هماهنگ با خانواده و نزديكانتان داشته باشيد چرا كه در صورت دستگيري شما با آنها تماس گرفته و در مورد هدفتان از رفتن به خيابان مي‌پرسند!
- به صورت تنها و انفرادي به راهپيمايي نرويد و مثلا با گروهي از آشنايان (دوستان، اقوام و...) در راهپيمايي حاضر شويد. توجه كنيد كه نيروهاي سركوبگر اصولا طعمه‌هاي خود را از ميان افراد تنها انتخاب مي‌كنند! از طرف ديگر توجه به اين نكته ضروري است كه هيچ راهپيمايي و اعتراضي آخرين اعتراض نيست، اگر روزي تنها هستيد و امكان حضور در حركت اعتراضي را نداريد به خود پشيماني راه ندهيد چرا كه تا رسيدن به آزادي راه درازي در پيش است و بازهم موقعيت براي راهپيمايي‌هاي اعتراضي در آينده خواهد بود.
- سعي كنيد لباستان تا حد امكان از رنگ‌هاي عادي و معمولي باشد (لباس‌هاي اداري) و از پوشيدن رنگ‌هاي منحصر به فرد – تابلو- (قرمز، زرد و...) پرهيز كنيد چرا كه با اين رنگ‌ها بيشتر به چشم نيروهاي سركوبگر مي‌آييد. معمولا بهترين انتخاب براي راهپيمايي مخصوصا در فصل سرد رنگ سياه است. همچنين سعي كنيد لباس و كفشتان امكان دويدن را براي شما فراهم كند. اگر چند لباس روي هم بپوشيد نيز مي تواند در برابر ضربه‌هاي احتمالي باتوم شما را مصون‌تر نگاه دارد.
- سعي كنيد اطلاعات سياسي خود (مانند عكس، فيلم، مقاله و...) را در يك هارد ديسك اكسترنال ذخيره كنيد و قبل از راهپيمايي يا در صورت احساس خطر، هارد را از كامپيوتر جدا كرده و در محل ديگري پنهان كنيد چرا كه در صورت دستگيري شما به منزلتان مراجعه كرده و كامپيوترتان را جستجو خواهند كرد. (توجه به اين نكته ضروري است كه اگر از هارد اكسترنال استفاده مي كنيد، پس از جدا كردن از كامپيوتر، My Recent Documents خود را از درايو C در قسمت Documents and Settings پاك كنيد و كلا تمام شواهد مبني داشتن هارد اكسترنال را از بين ببريد.)
- در بازجويي اكانت Facebook شما را نيز خواهند خواست كه اگر ادعا كنيد در Facebook عضويت نداريد Username, E-Mail و همچنين نام خانوادگي شما را جستجو خواهند كرد. لذا پيشنهاد مي كنيم نام خانوادگي اصلي خود را در Facebook عوض كنيد.

• همچنين در قسمت Account در نوار Privacy Setting تنظيمات امنيتي را به دقت انجام دهيد تا كساني غير از دوستان قابل اعتمادتان قادر به رويت پروفايل شما نباشند.
• از اكسپت كردن كساني كه نمي‌شناسيد شديدا پرهيز كنيد، چرا كه اوج هنر ارتش سايبري سپاه اينست كه از با عكس‌هاي جذاب به شما پيشنهاد دوستي مي‌دهند تا اطلاعات صفحه شما را مشاهده كنند.
• تغيير پروتكل امنيتي در قسمت Account Setting از http به HTTPS بسيار مفيد است.
- همچنين در بازجويي از شما آدرس E-Mail و Password تان را مي خواهند و اگر مطالب سياسي در Mail Box شما باشد برايتان دردسر آفرين خواهد بود... لذا داشتن يك E-Mail دوم امري بسيار ضروري است. سعي كنيد Mail Box اين E-Mail را نيز به نحوي از چند ميل غير سياسي پر كنيد.
- در ضمن سعي كنيد به هيچ وجه از Yahoo Mail استفاده نكنيد چرا كه اين شركت سابقه همكاري در افشاي نام و مشخصات كاربران خود به دولت چين را دارد. لذا پيشنهاد ما استفاده از Gmail است چراكه هم خوش سابقه تر و هم ايمن تر از Yahoo Mail است.
- همچنين در Internet Explorer در قسمت Tools در نوار Internet Options شاخه اي وجود دارد كه به شما اين امكان را مي‌دهد كه History, Username & Passwords و... را پاك كنيد. اين كار فراموش نشود. اين امكان در مرورگرهاي ديگر مثل موزيلا و گوگل كروم هم موجود است. در گوگل كروم در قسمت Option -> Under The Hood -> Privacy -> Clear Browsing Data و در موزيلا در قسمت Tools -> Clear Your Recent History اين امكان وجود دارد.
- قبل از هر راهپيمايي اس.ام.اس‌هاي خود را پاك كنيد و اصلا بهتر است اس.ام.اس سياسي ندهيد چرا كه كنترل اس.ام.اس بسيار ساده هست و حتي امكان دارد به خاطر اس.ام.اس بازداشت شويد، همچنين در هنگام بازجويي ممكن است پرينت اس.ام.اس هاي چند ماه اخير شما را در مقابلتان قرار دهند و در دردسر بيافتيد. البته تعدادي از كساني كه آزاد شده‌اند گفته اند كه در هنگام بازجويي تنها اس.ام.اس‌هاي موجود در Inbox موبايلشان بررسي شده است.
3. بعد از دستگيري به بازداشتگاه منتقل مي‌شويد كه معمولا زندان اوين است اگر به اوين منتقل شويد از شما عكس گرفته شده و لباس زندان، مسواك، خمير دندان و يك حوله تحويل مي‌گيريد. لباس‌هاي خود را نيز تحويل مي‌دهيد. همچنين از زمان وارد شدن به اوين چشم بند بر چشمانتان خواهيد داشت كه تنها جلوي پاي خود را ببينيد چرا كه آنها از شناسايي شدن شديدا مي‌ترسند. جالبتر اينكه حتي عده‌ي زيادي از آنها با اينكه شما چشم بند بر چشم داريد بازهم از ترسشان ماسك مي زنند.
4. پس از اين مراحل شما وارد سلول انفرداي مي‌شويد و 10 الي 15 روز تا اتمام مراحل بازجويي در آنجا خواهيد بود. سلول انفرادي اتاقي سه در دو با سقف سه متري است كه كف آن موكت است و شامل يك روشويي با شير آب گرم و سرد، يك توالت فرنگي، دو عدد لامپ (كه شب و روز روشن است)، يك پنجره و سه عدد پتو است. همچنين مي‌توانيد با زنگي كه در اختيار داريد شب‌ها در خواست خاموشي يكي از لامپ‌ها را داشته باشيد.
5. در سلول انفرادي يك قرآن و يك نهج البلاغه است. مي توانيد با مطالعه آنها و همچنين ورزش خود را سرگرم كنيد. همچنين روزهاي يكشنبه و چهارشنبه نوبت حمام شماست. ولي مي‌توانيد بين اين دو روز هم درخواست حمام داشته باشيد.
6. معمولا در اين دستگيري ها شما را به بند 240 يا 209 مي برند كه دو ساختمان 4 طبقه هستند. طبقات اول و دوم و سوم سلول‌هاي انفرادي و طبقه چهارم بند عمومي است كه داراي سوئيت هاي 4 نفره يا 6 نفره است كه معمولا پس از پايان مراحل بازجويي شما را به بند عمومي مي‌برند و پس از حداكثر 3 روز آزاد مي‌شويد.
7. معمولا 48 ساعت پس از دستگيري، شما به دادسرا (در محل زندان) مي‌برند و در مقابل شما فرم‌هايي به نام فرم تفهيم اتهام قرار مي‌دهند. شما پشت ميزي رو به ديوار خواهيد بود و بازجو پشت سر شما مي‌نشيند كه صورت او را نبينيد. سوالات اين فرم‌ها معمولا بدين شكل است :

• آدرس، شماره تلفن، شماره موبايل و... :
توجه داشته باشيد كه برخي از دوستان گفته‌اند كه اگر شماره موبايل خود را ندهيد در ليست مخابرات و ايرانسل نام شما جستجو مي‌كنند، لذا بهتر است شماره خود را بدهيد.

• آدرس E-Mail و وبلاگ و... :
همانطور كه گفته شد سعي كنيد دو E-Mail داشته باشيد و مراتب امنيتي در Facebook و ديگر شبكه‌هاي مجازي را رعايت كنيد.

• داشتن ماهواره در منزل :
در صورت مثبت بودن جواب، سوالي مي‌پرسند كه چه برنامه‌هايي از ماهواره مي‌بينيد. در پاسخ بگوييد ابدا هيچ برنامه سياسي نمي‌بينيد. (يا بدليل پارازيت قادر به ديدن هيچ كانالي نيستيد)

• شركت در تظاهرات :
ابدا به شركت در تظاهرات اعتراف نكنيد، حتي نگوييد براي تماشا رفته بوديد كه اين سرآغاز رشته‌اي ديگر از سوالات مانند :
چه شعارهايي شنيديد؟
چه كساني را شناختيد؟
و...
در واقع هر جواب شما آغاز سوال بعدي خواهد بود، لذا بازهم اكيدا توصيه مي‌كنيم كه براي هر روز مهم جنبش سبز يك سناريوي از پيش ساخته و هماهنگ با خانواده و نزديكانتان داشته باشيد.

• اگر دليل دستگيري شما شماره ماشينتان بود :
مي‌ توانيد ادعا كنيد كه از مسير مربوطه به دليلي غير سياسي (مثلا خريد يا ديد و بازديد) عبور مي‌كرديد.

• اگر دليل دستگيري شما عكس يا فيلم بود :
اگر در عكس يا فيلم كار خاصي انجام نمي‌داديد (مثلا در محلي خلوت خيلي عادي ايستاده بوديد) مي‌توانيد بگوييد كه از آن محل عبور مي‌كرديد كه گرفتار شلوغي و تظاهرات شديد و از مسيري ديگر خارج شده و به مكان مورد نظر خود رفته ايد، اگر در عكس يا فيلم در حال زد و خورد بوديد سعي كنيد به نحوي انكار كنيد و قبول نكنيد كه عكس متعلق به شماست. (البته در اين مورد كار شما اندكي سخت خواهد بود)

• اگر دليل دستگيري شما اس.ام.اس بود :
تا پرينت اس.ام.اس خود را نديده‌ايد به هيچ اس.ام.اس سياسي اعتراف نكنيد.
اگر پرينت اس.ام.اس شما را دادند بگوييد صرفا اس.ام.اس ها را دريافت مي‌كرديد چون مي‌خواستيد از قضايا اطلاع داشته باشيد و براي دوستانتان نيز به همين دليل ارسال كرده‌ايد. همچنين بگوييد كه نمي‌دانيد دوستانتان در تظاهرات شركت مي‌كنند يا نه. (البته در اين مورد نيز كار شما بازهم كمي سخت است، لذا سعي كنيد از اس.ام.اس استفاده سياسي نكنيد.)
برگ تگ نويسي : به تعداد كساني كه به آنها اس.ام.اس داده ايد اين برگه ها را دريافت مي‌نماييد كه بايد مشخصات آنها را بنويسيد. حتي‌الامكان مشخصات را مختصر و كلي بنويسيد، به جزئيات اشاره نكنيد. (مثلا سوالاتي در مورد آدرس منزل نزديكانتان را دقيق جواب ندهيد، بگوييد آدرس را چشمي بلديد و نام خيابان‌ها را نمي دانيد.)

• رابطه با گروه‌هاي سياسي و كشورهاي خارجي:
هر گونه رابطه‌اي با گروه‌هاي سياسي، سلطنت طلب، منافق و همچنين سرويس‌هاي اطلاعاتي كشورهاي بيگانه و شبكه‌هاي خبري خارجي را شديدا رد كنيد و از آنها اعلام انزجار (!) نماييد. توجه داشته باشيد كه ضد و نقيض نگوييد و ابدا به هيچ چيز اعتراف نكنيد چون سيستم قضايي ايران به نحوي است كه بدون اعتراف شما هيچ مجازاتي براي شما ممكن نيست. سعي كنيد تا مي‌توانيد وانمود كنيد كه از مسائل سياسي ناآگاهيد، سخت مشغول كار يا درسيد و براي اين مسائل فرصتي نداريد.
همچنين به شدت مراقب دروغ‌ها و حيله‌هاي بازجوها (مثلا داشتن فيلم و عكس از شما، تهديد خانواده، اخبار نا اميد كننده از بيرون زندان، روزنامه‌هاي ساختگي، صدور حكم عليه شما و...) باشيد. در ضمن به هيچ كدام (تكرار مي‌كنم : هيچ كدام) از وعده‌هاي بازجو اعتماد نكنيد. (مثلا : اگر اعتراف كني آزاد مي‌شوي... يا اگر اسم 10 نفر را بگويي آزاد مي‌شوي) اعتماد به وعده بازجو سرآغاز مرحله جديدي از گرفتاري‌هاي شما خواهد بود !
نكته‌ي ديگر كه بسيار مفيد است اين مطلب است كه مي توانيد با اطلاعات بي ربط دادن بازجو را گيج كنيد و همچنين از صحبت‌هاي بازجو عليه خودش استفاده كنيد. (توجه كنيد كه بازجو در طول روز با عده‌ي زيادي صحبت مي‌كند لذا درست به خاطر ندارد كه به هر كس دقيقا چه چيزهايي گفته است. به عنوان مثال اگر بازجو به شما گفته بود كه اهل كجاست يا چند ساله است، در روز ديگري به او بگوييد كه مي‌دانيد اهل كجاست و سن و سالش را نيز مي‌دانيد و يا صدايش خيلي آشناست. بازجو به شدت آشفته خواهد شد، زيرا از اين مي‌ترسد كه توسط شما شناسايي شده باشد و روزي كه آزاد شديد براي انتقام به سراغش رويد.) اين قسمت صرفا بستگي به هنر سخنوري و دقت شما در شنيدن دارد.
8. از شما تعهد مي‌گيرند و برگه نظرخواهي و توقعات از نظام را در مقابل شما قرار مي‌دهند تا پر كنيد.
9. با گرفتن وثيقه (فيش كارمندي دولت، چك يا سفته، سند) شما آزاد مي‌شويد.
10. زمان آزادي خود را مي‌توانيد به خانواده خود اطلاع دهيد.

«آری امروز گفتمانی تازه متولد شده است. گفتمانی که شهدای آن، پیشقراولان و دربندشدگانش پرچم داران آن هستند. گفتمانی که خشونت را طرد می کند و راه تغییر را از طرق مسالمت آمیز جستجو می کند. گفتمانی که پاسخ دروغ و نهمت و ناسزا را با راستی و حقیقت و ادب می دهد. گفتمانی که چشم امیدی به بازی های پنهانی قدرت های جهانی ندارد و راه حل شفاف ملی را تنها راه تحول به سوی اصلاح امور می داند. گفتمانی که خودی را ناخودی نمی کند بلکه سعی در خودی کردن ناخودی ها دارد. گفتمانی که چندصدایی را به رسمیت می شناسد و اتحاد ملی را نه در سکوت گورستانی که در تمسک به عقلانیت جمعی می جوید. گفتمانی که مردم را نسبت به آنچه در کشور می گذرد نامحرم نمی شناسد و گسترش آگاهی ها به میان همة اقشار و گوشه کنار این مرز بوم را وجه همت خویش قرار داده است. گفتمانی که با گسترش و تقویت شبکه های اجتماعی، افراد را گرد هم می آورد و فضای مدنی را توسعه می دهد. گفتمانی که درصدد پایان دادن به اوباش سالاری و حاکمیت نهادینة شایسته سالاری است تا در پرتو آن، شکوفایی و رشد استعدادها در میان ایرانیان، زمینه ساز ارتقای این سرزمین به جایگاهی که شایستة آن است، شود. گفتمانی که بدنبال یافتن منجیان قهرمان نیست بلکه می خواهد هر ایرانی در نجات کشورش سهیم باشد. گفتمانی که به تعداد معتقدانش رهبر دارد.»
- رئيس جمهور ميرحسين موسوي، 22 بهمن 89

Monday, May 30, 2011

راهکارها برای اینکه بدانیم چگونه دستگير نشويم؟

اگر هر نوع فعاليتی که به نوعی قوانين کشور را نقض می‌کند انجام می‌دهيد بايد توجه داشته باشيد که ممکن است روزی به خاطر آن دستگير شويد. پس هر نوع فعاليتی انجام می‌دهيد بايد تلاش کنيد آن را با احتياط و به گونه‌ای انجام دهيد که اولا دستگير نشويد و ثانيا در صورتی که دستگير شديد به راحتی بتوانيد آن فعاليت را انکار کنيد.
آنچه در ادامه خواهيد خواند روش‌های عملی برای جلوگيری از دستگير شدن و ايجاد امکان انکار فعاليت‌ها در صورت دستگيری است. این توصیه‌ها با تمرکز بر فعالیت‌های اینترنتی ارائه شده است.

انتخاب نوع فعاليت

هرگز همزمان چندين فعاليت مختلف را انجام ندهيد. شما نمی‌توانيد که هم در اينترنت مقاله بنويسيد. هم بر ديوار شعار نويسی کنيد. هم در تجمعات شرکت کنيد. هم فيلم و عکس آپلود کنيد. هم با سران مخالفان جلسه بگذاريد. هم به ملاقات موسوی و کروبی برويد.....

يک يا چند فعاليت را انتخاب کنيد و در آن‌ها فعال شويد. در غير اين‌صورت خودتان و ديگر دوستانتان را به خطر خواهيد انداخت.


دوستان قابل اعتماد چه کسانی هستند؟

از هرگونه اعتماد به دوستان جديد خودداری کنيد. دوستان جديدی که خيلی به شما يا به جنبش ابراز ارادت می کنند واقعا خطرناک هستند. حتی اگر به وسيله صميمی‌ترين دوستان و اقوام شما به شما معرفی شده باشند. اين افراد حتی ممکن است خود را خيلی مبارزتر و فعال‌تر از شما نشان دهند.

دقت کنيد که فقط دوستانی قابل اعتماد هستند که سابقه آشنايی شما با آن‌ها به پيش از خرداد هشتاد و هشت باز می‌گردد. دوستانی که در گذشته امتحان خود را پس داده‌اند و از اين امتحان سربلند بيرون آمده‌اند. حتی اگر اين افراد در جناح مقابل شما قرار داشته و به اصطلاح «احمدی‌نژادی» باشند، باز هم شما را نخواهند فروخت.

دوستان قابل اعتماد تلاش نمی‌کنند که خود را به شما نزديک کنند. دوستان قابل اعتماد مايل نيستند بيش از حد معمول با شما وقت بگذرانند.

دوستان اينترنتی به کلی غيرقابل اعتماد هستند. مگر آن‌که آن‌ها را از قديم در خارج از محيط مجازی اينترنت ملاقات کرده باشيد و با آن‌ها ارتباط نزديک داشته باشيد.

موبايل و SMS

دشمن شماره يک شما موبايل شما است. وزارت اطلاعات و سپاه می‌توانند فهرستی از آنتن‌هايی که موبايل شما از طريق آن‌ها به اپراتور متصل شده است را پرينت بگيرد. اگر موبايل شما هميشه همراه شما باشد، بازجو می‌تواند پی ببرد که شما از سال‌ها قبل در هر ساعتی از هر روزی در کدام شهر و کدام خيابان بوده‌ايد. دقت اين پرينت در حد محدوده آنتن‌های موبايل است. يعنی می‌توانيد اطمينان داشته باشيد که سابقه حضور شما در تمام نقاط شهر با دقتی حدود ۳۰۰ متر در حافظه اپراتور شما وجود دارد. البته تا زمانی که به دليل ديگری دستگير نشده‌ايد، دليلی وجود ندارد که اين اطلاعات بيرون کشيده شود. بنابراين اگر قبلا بی‌احتياطی کرده‌ايد، بهتر است زودتر خط خود را عوض کنيد و شماره جديدی برای خود بخريد.

در هنگام تجمعات هرگز گوشی خود را همراه خود نبريد. حتی به صورت خاموش يا بدون سيم‌کارت. بلکه گوشی و خط خود را به صورت روشن در منزل يا محل کارتان باقی بگذاريد تا سندی باشد برای اينکه شما در محل تجمع نبوده‌ايد. گوشی شما بدون سيم‌کارت هم قابليت رديابی دارد. برای فيلم‌برداری و عکس برداری از دوربين‌های ديجيتال استفاده کنيد. حتی MP۴ های ارزان قيمت(از حدود ۵۰ هزار تومان) هم امروزه مجهز به دوربين هستند و قابل رديابی هم نيستند.

تا زمانی که دستگير نشده‌ايد يا به دليل ديگری شناسايی و تحت پيگرد قرار نگرفته‌ايد، SMS و مکالمات شما شنود نمی‌شود. مگر آن‌که با خارج از کشور ارتباط برقرار کنيد و يا در مکالمات و SMS های خود از کلمات خاصی که نرم‌افزار مخابرات به آن‌ها حساس است استفاده کنيد. بهترين کار اين است که تا جای ممکن از موبايل برای ارتباطات خود استفاده نکنيد و يا از رمزهای ساده که قبلا با دوستان خود هماهنگ کرده‌ايد استفاده کنيد. مثلا ۱ برای «نه»، ۲ برای «بله»، ۳ برای «آماده هستم» و ........

فرستادن جوک‌های خاص به وسيله SMS می‌تواند مصداق توهين به مسئولين نظام باشد. البته چنانچه به دليل ديگری دستگير نشويد، SMS های شما کنترل نخواهد شد. بنابراين اگر قبلا چنين بی‌احتياطی‌ای کرده‌ايد، بهتر است خط خود را عوض کنيد. چون پس از دستگيری به دليل ديگر، SMS های شما را هم کنترل خواهند کرد. ممکن است شما از اتهام اصلی خود تبرئه شويد، ولی برای تشبيه احمدی‌نژاد به ميمون در يک SMS قديمی محکوم به زندان شويد.

تا جايی که مقدور است، از موبايل خود فقط برای ارتباطات شخصی بهره بگيريد. موبايل وسيله قابل اطمينانی نيست. برای موبايل خود رمز عبور بگذاريد. نرم‌افزارهايی وجود دارند که در صورت وارد کردن رمز غلط، رم موبايل شما را فورمت می‌کنند. از اين نرم‌افزارها بر روی گوشی خود داشته باشيد. تصاوير و فيلم‌های سياسی را با تصاوير و فيلم‌های شخصی قاطی نکنيد. يک SD-RAM جداگانه برای جابجايی و بلوتوث کردن تصاوير و فيلم‌های سياسی داشته باشيد. به طور معمول اين SD-RAM بايد در جيب شلوارتان باشد و SD-RAM تصاوير شخصی در گوشی باشد. به غير از وقت‌هايی که در مترو يا جاهای ديگر به مبادله تصاوير می‌پردازيد از SD-RAM سياسی خود استفاده نکنيد. در صورت دستگيری با توجه به حجم کم آن می‌توانيد آن را نابود کنيد و يا حتی ارتباط آن را با خودتان انکار کنيد.

شرکت در تجمعات

از تلفن و موبايل برای هماهنگی با دوستان خويش قبل از تجمعات استفاده نکنيد. در روزهای نزديک به تجمعات ممکن است تلفن‌های ثابت هم به طور تصادفی کنترل شوند و يا به کلمات و عبارات خاصی حساس شده و در صورت شنيدن آن کلمه يا عبارت توسط نرم‌افزار، صبط شده و يا به وسيله ماموران شنود شوند.

بهترين راه، هماهنگی حضوری است. با اين‌حال اگر مجبور به استفاده از تلفن برای هماهنگی هستيد حتما از رمزهای ساده مانند «قرار کوه» يا «جلسه اداری» به جای کلمات و عبارات واقعی استفاده کنيد. اين عبارات نرم‌افزارها را حساس نمی کند و حتی در صورت ضبط شدن، ارتباط آن با تجمعات آن روز قابل انکار بوده و قابليت استناد زيادی ندارند.

اگر شما ماسک به صورت داشته باشيد، تصاوير ضبط شده توسط دوربين‌های مداربسته ترافيکی و دوربين بسيجيان و حتی دوربين ساير تظاهرکنندگان نيز منجر به شناسايی شما نخواهد شد. بنابراين ماسک را فراموش نکنيد.

برای شرکت در تجمعات، اتومبيل خود را در فاصله‌ای مناسب پارک کنيد و پياده به محل تجمع برويد.

شرکت در جلسات

اگر با دوستان خود و يا افراد مهم جلسات سياسی داريد، موبايل خود را در منزل، محل کار و يا اتومبيل خود جا بگذاريد. اگر مجبور هستيد موبايل خود را به جلسه ببريد، در فاصله‌ای دور از محل برقراری جلسه آن را خاموش کنيد، سيم کارت و باطری آن را نيز از خود گوشی جدا نمائيد.

وقتی در جلسه شرکت کرديد، مطمئن شويد که ديگران نيز همين کار را کرده‌اند. در انتخاب محل جلسه دقت کنيد. اگر افرادی در جلسه هستند که از هويت يا نقش آنان در آن جلسه آگاهی نداريد، همان ابتدا از افراد مورداعتماد خود درباره آنان سوال کنيد. اگر قانع نشديد، جلسه را با تظاهر به حامی نظام بودن ترک کنيد. شرکت در هيچ جلسه‌ای ارزش دستگير شدن شما را ندارد.

کامپيوتر شخصی

کامپيوتر شخصی خود را در فواصل کوتاه فرمت کنيد. اگر برای دستگيری شما به محل کار يا منزل شما بيايند، اولين چيزی که با خود خواهند برد، کامپيوتر شخصی شما است. مقاله‌هايی که می‌نويسيد را بر روی هارد کامپيوتر ذخيره نکنيد. می توانيد يک ايميل دروغين بسازيد و مقاله‌ها و نوشته‌های خود را به آن ايميل ارسال کنيد و آن‌ها را در آن‌جا نگهداری کنيد.

از يک هارد اکسترنال استفاده کنيد و آن را در فاصله‌ای دور از کامپيوتر مثلا در اتاقی ديگر يا در انباری منزل مخفی کنيد. با کمی ابتکار می‌توانيد از بلوتوث برای ارسال و گرفتن اطلاعات از آن استفاده کنيد. اطلاعات خطرناک هاردهای خود را بر روی DVD ذخيره کنيد و آن‌ها را در محل امنی بگذاريد.

شخصيت‌های مجازی اينترنتی

اگر در اينترنت فعال هستيد، هرگز با نام واقعی خود فعاليت نکنيد. اگر دستگير شويد، بازجو باور نخواهد کرد که شما ايميل يا صفحه فيس بوک نداريد. بنابراين يک ايميل و صفحه فيس بوک با نام واقعی خودتان و بدون هرگونه فعاليت سياسی و فقط برای امور شخصی بسازيد.

بهترين کار، ساختن يک يا چند شخصيت مجازی است. شخصيتی که ايميلی به نام خودش دارد. سن و شغل و هويت جعلی مشخصی دارد. صفحه فيس بوک و توئيتر و فرند فيد و غيره دارد. حتی عکس! دارد. پيدا کردن عکس يک فرد خارجی که ظاهرش شبيه ايرانی‌ها باشد در اينترنت کار سختی نيست. اين شخصيت مجازی را در ذهن بپرورانيد. سپس از او برای فعاليت‌های خود استفاده کنيد.

با اين شخصيت جديد هر کاری خواستيد بکنيد. ولی پس از مدتی محدود آن را به کلی رها کنيد و آن را رها کنيد. هيچ شخصيت مجازی را بيش از ۶ ماه همراه خود نداشته باشيد. سعی کنيد بين نام واقعی شما با اين شخصيت مجازی هيچ ارتباطی نباشد. حتی معتمدترين دوستان شما هم نبايد بدانند که نام شخصيت مجازی شما چيست. با شخصيت مجازی خود، دوستان واقعی و شخصيت واقعی خود را «دنبال»، «توئيت»، «سابسکريپت» يا «اد» نکنيد.

استفاده از VPN

از فروشندگان مجازی و اينترنتی و ناشناس VPN نخريد. فقط با فروشندگانی معامله کنيد که به هويت آنان اعتماد داريد

Friday, April 29, 2011

ده نکته‌ مهمی که باید درباره تنظیمات حریم خصوصی در فیس‌بوک بدانید

فیس‌بوک یک شبکه اجتماعی مجازی است، اما هر روز اهمیتش در زندگی واقعی افزایش می‌یابد و به همین خاطر شناخت شیوه‌های مدیریت حریم خصوصی در آن بسیار مهم است. در این مطلب ۱۰ نکته مهم درباره‌ حریم خصوصی در فیس‌بوک را بخوانید.
 برای دیدن کامل با عکس به این لینک بروید


حریم خصوصی در فیس‌بوک همواره موضوعی چالش‌برانگیز بوده؛ هم برای کاربران و هم برای مدیران این شبکه غول‌پیکر اجتماعی. پس از مدت‌ها بحث بر سر آسیب‌پذیری‌های امنیتی و سوء استفاده‌های احتمالی از اطلاعات به اشتراک گذاشته شده توسط کاربران، فیس‌بوک با طراحی و راه‌اندازی محیطی جدید برای تنظیمات حریم خصوصی و ارائه گزینه‌های متنوع، تلاش کرده است تا مدیریت آن را برای کاربران ساده‌تر کند.
حالا این تنظیمات بسیار دقیق شده و مدیریت کوچک‌ترین جزئیات درباره نحوه ارائه اطلاعات در فیس‌بوک نیز ممکن شده است، اما هنوز هم بسیاری از کاربران به این امکانات ارائه‌شده توجه چندانی نشان نمی‌دهند و از آن بهره نمی‌گیرند. در این مطلب به مهم‌ترین نکاتی اشاره می‌کنیم که کاربران فیس‌بوک برای مدیریت اکانت و صفحات خود باید به آن توجه کنند و با اعمال آنها محدوده حریم خصوصی خود را مشخص کنند.
شاید به نظر شما هم این تنظیمات که در مجموع بیش از ۱۷۰ گزینه مختلف را در بر‌می‌گیرد پیچیده به نظر برسد و جزو کسانی باشید که به این بخش از اکانت خود تا به حال سر نزده‌اید، اما با مرور همین ۱۰ نکته مهم، می‌توانید تسلط بیشتری بر اکانت فیس‌بوک داشته باشید، که حالا بخش مهمی از زندگی همه‌ما شده است.
۱) مدیریت به اشتراک گذاری (Sharing) اطلاعات
هر یک از کاربران فیس‌بوک، هر روز یا هر از گاهی آیتم‌ها و پست‌هایی را روی دیوار خود به اشتراک می‌گذارند. تنظیمات مربوط به این‌که محتوای پست‌های Share شده ‌شما را چه کسانی می‌توانند ببینند را می‌توانید با دنبال کردن این مسیر مدیریت کنید:
Account > Privacy Settings > Sharing on Facebook
Bildunterschrift:
در این قسمت می‌توانید به‌طور جزیی مشخص کنید که هر بخش از اطلاعاتی که در فیس‌بوک ارائه می‌کنید را چه کسانی ببینند؛ از بیوگرافی و اطلاعات مرتبط با وضعیت تاهل و علایق و ... گرفته تا عکس‌ها و آیتم‌هایی که پست می‌کنید. برای هر یک از آنها سه وضعیت متفاوت تعریف می‌شود: اگر در حالت Everyone قرار دهید، همه کاربران فیس‌بوک می‌توانند این اطلاعات را ببینند، حتی اگر در فهرست دوستان شما یا دوستان‌تان نباشند. اگر در حالت Friends of Friends قرار دهید، دوستانِ دوستان‌تان هم می‌توانند این اطلاعات را ببینند و اگر در حالت Friends Only قرار دهید فقط کسانی که در فهرست دوستان شما حضور دارند این اطلاعات را می‌بینند. این حالت‌های سه‌گانه را به‌خاطر داشته باشید، چون در ادامه باز هم به آنها اشاره خواهیم کرد.
اگر از امکان گروه‌بندی فیس‌بوک استفاده کنید، آن‌گاه می‌توانید به تفکیک مشخص کنید که هر گروهی چه بخشی از اطلاعات شما را ببیند. به‌عنوان مثال، دوستان مورد اعتماد شما می‌توانند همه‌ی عکس‌های فیس‌بوک و پست‌های روی دیوارتان را ببینند و همکاران‌تان فقط بخشی از عکس‌ها را ببینند. درباره‌گروه‌بندی و جزییات آن در بخش ۹ بیشتر توضیح خواهیم داد.
می‌توانید با کلیک روی Cusomize Settings این تنظیمات را با جزئیات بیشتری هم شخصی‌سازی کنید. مثلا دسترسی به بخش‌های مشخصی را بر روی تعداد مشخصی از دوستان‌تان (با وارد کردن نام آنها) ببندید.
بعد از اعمال هر تغییری در این بخش، می‌توانید با کلیک روی Preview my Profile ببینید که دقیقا چه تغییراتی ایجاد شده و پروفایل شما به چه صورتی برای دیگران نشان داده می‌شود.
۲) تغییر تنظیمات مربوط به عکس‌ها
با تغییر گزینه‌هایی که در بخش ۱ توضیح داده شد می‌توانید تا حدود زیادی حدود دسترسی‌ها را تعریف کنید‌، اما این تغییرات روی آلبوم‌های عکسی که پیش از این آپلود کرده‌اید اعمال نخواهد شد. برای تغییر دادن تنظیمات مربوط به آلبوم‌های عکس باید این مسیر را دنبال کنید:
Privacy Settings > Sharing on Facebook > Customize Settings > Edit album privacy for existing photos
در اینجا می‌توانید محدوده‌ حریم خصوصی برای هر آلبوم را تعریف کنید و به‌طور مشخص بگویید که به هر یک از آنها چه افراد یا گروه‌هایی می‌توانند دسترسی داشته باشند.
۳) اعلام ورود (Check in) به مکان‌های عمومی
امکان اعلام ورود به مکان‌های عمومی، از امکانات بسیار جنجال‌برانگیز فیس‌بوک بوده است. منتقدان می‌گویند این کار ردیابی مکان کاربران را بسیار آسان می‌کند. اگر از روی موبایل هوشمند خود از فیس‌بوک استفاده کنید، می‌توانید به سادگی اعلام ورود کنید و پست مربوط به آن روی دیوارتان قرار می‌گیرد. حتی می‌توانید ببینید که به‌طور هم‌زمان چه کسان دیگری از کاربران فیس‌بوک در آن مکان حضور دارند.
Bildunterschrift:
مساله اساسی اینجاست که اگر این گزینه در اکانت شما فعال باشد، دوستان‌تان هم می‌توانند ورودتان به مکانی مشخص را در صفحه فیس‌بوک خود اعلام کنند و بگویند که مثلا به همراه شما وارد پارک ملت در شمال تهران شده‌اند. امکان جالبی است، اما گاهی اوقات ممکن است پیامدهای نامطلوبی داشته باشد. اگر به هر دلیلی می‌خواهید این امکان را غیرفعال کنید، باید این مسیر را دنبال کنید:
Privacy Settings > Sharing on Facebook > Customize Settings > Friends can check me in to Places
انتخاب گزینه Disabled این امکان را تا زمانی که دوباره بخواهید آن را تغییر دهید، غیرفعال خواهد کرد.
۴) تعیین محدوده‌تعامل با دوستان و سایر کاربران فیس‌بوک
تنظیمات مربوط به نحوه تعامل با دیگر کاربران فیس‌بوک، جدای از تنظیمات مربوط به نحوه به اشتراک گذاری اطلاعات است. در این بخش از تنظیمات شما مشخص می‌کنید که دیگر کاربران بتوانند با جستجو (Search) نام‌تان شما را پیدا کنند یا نه، چه کسانی (از هر یک از سه حالت اشاره‌شده در بخش ۱) بتوانند برای‌تان پیام (Message) ارسال کنند یا فهرست دوستان‌تان را ببینند، یا چه کسانی بتوانند برای‌تان درخواست دوستی بفرستند.
برای بررسی و یا تغییر تنظیمات مربوط به این بخش باید به این مسیر مراجعه کنید:
Account > Privacy Settings > Connecting on Facebook
به‌خاطر داشته باشید که غیرفعال کردن امکان یافتن شما با جستجوی نام‌تان در فیس‌بوک، پیدا کردن شما توسط دوستان واقعی‌تان را هم دشوارتر خواهد کرد.
۵) اپلیکیشن‌ها
اگر از آن دسته از کاربران فیس‌بوک باشید که علاوه بر کامپیوتر شخصی یا لپ‌تاپ، روی موبایل‌های هوشمند (مانند آی‌فون و اندروید) یا تبلت‌ها (مانند آی‌پد) هم از فیس‌بوک استفاده می‌کنید، اپلیکیشن‌های مختلفی را دیده‌اید که برای دسترسی به فیس‌بوک از شما اجازه می‌خواهند، تا بتوانند محتواهایی که شما می‌خواهید را روی دیوارتان پست کنند.
برای بررسی و یا تغییر تنظیمات مربوط به اپلیکیشن‌ها باید این مسیر را دنبال کنید:
Account > Privacy Settings > Apps and Websites > Apps You Use
Bildunterschrift:
اگر از هر اپلیکیشن دیگری هم استفاده کنید، ممکن است پس از مدتی بخواهید تنظیمات مربوط به حریم خصوصی آن را تغییر دهید. برای ایمن‌تر کردن اکانت‌تان، بهتر است همه اپلیکیشن‌هایی که از آن استفاده نمی‌کنید و در این‌قسمت می‌بینید را حذف کنید.
۶) گراف‌های باز و پی‌گیری فعالیت دوستان فیس‌بوکی در وب
گراف‌های باز اجتماعی (Social Graphs) را شاید بتوان بزرگ‌ترین ابتکار فیس‌بوک در سال ۲۰۱۰ دانست. اگر الان به وب‌سایت مجله تایم یا سی‌ان‌ان یا نیویورک‌تایمز بروید، در بخشی از صفحه اصلی سایت آخرین فعالیت‌های دوستان شما در این وب‌سایت‌ها را نشان می‌دهد. این‌که آنها چه آیتمی را لایک‌کرده‌اند یا روی صفحه خود به اشتراک گذاشته‌اند. بعد از پیاده‌سازی این گراف‌ها بود که بسیاری از متخصصان اعلام کردند فیس‌بوک برای تسخیر فضای مجازی خیز برداشته است.
مساله اینجاست که برای استفاده از این امکان، این وب‌سایت‌ها به‌صورت پیش‌فرض به بخشی از اطلاعات شخصی شما دسترسی دارند و اگر می‌خواهید دسترسی آنها را محدود کنید، باید این مسیر را دنبال کنید:
Account > Privacy Settings > Apps and Websites > Instant Personalization
Bildunterschrift:
با برداشتن تیکی که در پایین این قسمت می‌بینید، دیگر هیچ‌یک از وب‌سایت‌ها اطلاعات مرتبط با فعالیت‌های شما را به دیگر کاربران نشان نمی‌دهند، اما مساله اینجاست که این لزوما بهترین گزینه نیست. بهره‌گیری از این امکان در کنار معایب و آسیب‌های احتمالی، مزایای چشم‌گیر و حیرت‌انگیزی هم دارد.
۷) اطلاعاتی درباره شما که دوستان‌تان از آن بهره می‌برند
این بخش به نظر بسیاری از کاربران از پیچیده‌ترین بخش‌های تنظیمات و مدیریت حریم خصوصی در فیس‌بوک است. اگر بخواهیم آن را به‌‌ساده‌ترین شکل ممکن توضیح داده، شاید بتوان این‌طور گفت: شما هر چقدر هم تنظیمات حریم خصوصی تحت کنترل‌تان باشد، باز هم دوستان‌تان می‌توانند آگاهانه یا ناآگاهانه بخشی از اطلاعات‌تان را در اختیار سرویس‌های جانبی، بازی‌ها یا اپلیکیشن‌ها قرار دهند.
دوستانی که اطلاعات چندانی درباره حریم خصوصی دیجیتال ندارند، معضل بزرگی برای کاربران فیس‌بوک محسوب می‌شوند. اما ماجرا آن‌قدرها هم نگران‌کنند نیست. ابتدا به این مسیر مراجعه کنید:
Account > Privacy Settings > Apps and Websites > Info accessible through your friends
Bildunterschrift:
و سپس با برداشتن یا اضافه کردن تیک‌ها، دقیقا می‌توانید مشخص کنید که چه اطلاعاتی از اکانت شما را آنها می‌توانند در تعامل با سرویس‌های جانبی و اپلیکیشن‌ها مورد استفاده قرار دهند.
۸) جستجو برای پیدا کردن و پیدا شدن
اگر گزینه Public Search در تنظیمات حریم خصوصی شما فعال باشد، آن‌گاه کاربران دیگر یا دوستان‌تان با جستجوی نام‌تان در موتورهای جستجو هم می‌توانند پروفایل شما را پیدا کنند. اگر پروفایل شما و دیوار فیس‌بوک‌تان، حتی برای مدت کوتاهی هم به روی عموم کاربران باز بوده باشد، ممکن‌است سرورهای موتورهای جستجو آن را در Cache ذخیره کرده باشند و در چنین مواقعی این اظلاعات را نشان دهند.
اگر می‌خواهید این گزینه را غیرفعال کنید باید این مسیر را دنبال کنید:
Account > Privacy Settings > Apps and Websites > Public Search
Bildunterschrift:
۹) گروه‌‌بندی و ایجاد لیست‌های مختلف برای دسته‌بندی دوستان
هر کاربری در فیس‌بوک به‌طور میانگین ۱۳۰ دوست دارد. بدیهی است که شما نمی‌خواهید همه پست‌ها، عکس‌ها و اطلاعاتی را که در فیس‌بوک می‌گذارید، همه به یک شکل ببینند. برای تسهیل مدیریت سطوح گوناگون دسترسی برای دوستان‌تان در فیس‌بوک، می‌توانید از امکان گروه‌بندی استفاده کنید.
به این ترتیب مثلا می‌توانید اعضای خانواده‌تان را در یک گروه مجزا قرار دهید، همکاران‌تان را در یک گروه و دوستان نزدیک‌تان را هم در گروهی دیگر، و برای هر یک از آنها سطح دسترسی متفاوتی تعریف کنید. حتی می‌توانید وقتی در فیس‌بوک آنلاین هستید، آنلاین ‌بودن‌تان در چت برای یک گروه خاص مشخص باشد و برای گروهی دیگر این‌ظور وانمود کنید که آفلاین هستید.
استفاده از Friends Lists بسیار ساده است و برای بهره‌گیری از آن باید به این مسیر مراجعه کنید:
Friends > Edit Friends > Create a List
Bildunterschrift:
استفاده از لیست‌های مختلف، مدیریت دوستان را هم بسیار ساده می‌کند و در آینده هم می‌تواند هرگاه کسی را به لیست خود اضافه کردید یا درخواست دوستی از طرف کسی دریافت کردید، در همان لحظه تصمیم بگیرید که او را در کدام گروه قرار دهید.
۱۰) فعال کردن HTTPS
تمرکز این مطلب و همه نکته‌های پیشین گفته‌شده بر حریم خصوصی و شیوه‌های مدیریت و حفاظت از آن بود، اما در پایان باید به امنیت در فیس‌بوک هم اشاره کنیم. بدون لحظه‌ای درنگ، با دنبال کردن این مسیر HTTPS را برای اکانت فیس‌بوک‌تان فعال کنید تا از این به بعد با اتصال امن وارد فیس‌بوک شوید:
Account Settings > Account Security > Secure Browsing HTTPS
Bildunterschrift:
این امکانی است که فیس‌بوک به تازگی به کاربران خود ارا‌ئه کرده، اما به‌صورت پیش‌فرض غیرفعال است و به همین خاطر باید خودتان هرچه سریع‌تر فعالش کنید. همه آنچه درباره حریم خصوصی می‌دانید و گفتیم، زمانی که کسی به هر دلیل و به هر شیوه‌ای اکانت‌تان را هک کند، بی‌فایده خواهد بود.
استفاده از HTTPS هک کردن اکانت فیس‌بوک را برای نفوذگران بسیار دشوارتر خواهد کرد. سعی کنید این سرویس را برای همه سرویس‌های دیگری که استفاده می‌کنید (از جمله سرویس‌های ایمیل مانند جی‌میل) هم فعال کنید.

احسان نوروزی
تحریریه: یلدا کیانی
برای دیدن کامل با عکس به این لینک بروید

Tuesday, April 19, 2011

نکاتی علمی در خصوص نحوه برخورد با بازجودر حین بازجویی - 57 مورد مهم

1- مهمترین نکته ای که یک فعال سیاسی باید مد نظر داشته باشد این است که آندسته ازافراد  خانواده خود را که قرار است پس از دستگیری ، پیگیر امور وی باشند  کاملا توجیه نماید. 
2- ترجیها بیشتر از  یک و یا حداکثر دو نفر از اعضای خانواده را برای پیگیری کارهایتان انتخاب نکنید 
3- در صورت داشتن همسر ، وی را جهت این امور انتخاب نمایید 
4- همسر زندانی سیاسی به هیچ وجه مورد تعرض قرار نمیگیرد البته در صورتی که فقط از جایگاه یک همسر زندانی سیاسی موضع بگیرد. 
5- البته این بدان معنا نیست که تحت فشار قرار نمیگیرد اتفاقا بیشترین فشار را همسر تحمل مینماید حتی بیشتر از خود زندانی. 
6- به خانواده خود این مسئله را متذکر شوید که بازجو دائما با آنها تماس خواهد گرفت و سعی در هراساندن آنها به روشهای مختلف دارد . به هیچ وجه هراسی به خود راه نداده و مقاومت کنید. 
7- این نکته را در ذهن خود و خانواده جا بیندازید که باید فشارهای ناشی از دستگیری را بتوانید تخلیه نمایید
8- یکی از راههای  تخلیه کردن فشارها چه برای شما چه برای خانواده این است که دائما در ذهن خود تکرارکنید که : " این دوران میگذرد و بالاخره سپری خواهد شد".
9- به خود و خانواده آموزش دهید که : در ذهننتان  آینده ای را ترسیم کنید که این دوران پایان پذیرفته و در حال شرح خاطرات  آن برای یکدیگرید.
10- نیمی از بار این حرکت بعهده زندانی و نیم دیگر آن بر دوش خانواده میباشد . با این توضیح که شما در بندید و خانواده شما آزاد و قادر به پیگیری امور شما.
11- مقاومت و ایستادگی در برابر فشار های وارده بر شما و خانواده ، یکی از ابزارهای مهمی  است که در اختیار دارید.
12- البته این مقاومت روشهای خاص خودش را دارد یعنی باید هم بدانگونه برخورد کرد که کوتاه آمدن تلقی نگردد و هم بدانگونه برخورد کرد که فشار زیادی را هم متحمل نشوید.
13- هدف از دستگیری ،  یکی تحت فشار قرار دادن شما تا آنجایی که از کرده خود پشیمان شوید و کوتاه بیایید دیگری تخلیه اطلاعاتی شماست. 
14- بیاد داشته باشید که اطلاعاتی که از شما دارند بسیار ناچیز است وآن اطلاعات اندک را هم یا از گوش کردن مکالماتتان بدست آوده اند یا در تفتیش منزل و محل کار بدست آمده ویا از دیگر زندانیان گرفته شده . در هر صورت این اطلاعات اندک نمیتواند کمک چندانی  به آنها بکند  و همچنین داشتن این اطلاعات اندک را دال بر قدرتمند بودن آنها نگذارید زیرا به هر کسی اینهمه امکانات جورواجور بدهند قادر خواهد بود این اطلاعات را بدست آورد.
15- آنها از این اطلاعات اندک شما استفاده میکنند تا شما را به تعجب واداشته تا از قدرت مافوق آنها بهراسید.
16- این را مد نظر داشته باشید که آنان به هیچ وجه قدرت مافوقی ندارند وفقط به واسطه ابزارهایی که در اختیار دارند ، پرو بال گرفته اند.
17- همیشه سعی کنید واکنش شما در قبال مسائلی که در مورد زندگی خصوصی شما عنوان میشود را کاملا عادی جلوه دهید.
18- اجاده ندهید از اطلاعات اندکی که از شما دارند و سعی میکنند آنرا بزرگ جلوه دهند سوء استفاده کنند
19- هر انسانی مسائل خصوصیی در زندگی دارد که فقط خودش از آن اطلاع دارد  ولی به دلیل گوش دادن به مکالمات شما ویا تحت نظر داشتن ، میتوانند  اندکی از اطلاعات شما را بدست بیاورند . برای پیشگیری از این مورد که در بازجوییها بسیار به آن اشاره خواهند کرد یکی میبایست در صورت امکان کمتر به این امور پرداخت و دوم اینکه در صورت مطرح شدن آنها توسط بازجو کاملا آنرا عادی جلوه دهید و وانمود کنید که اطلاعی از آنها ندارید.
20- در ضمن از قبل به خانواده توضیح دهید که ممکن است بخواهند از هر طریقی به شما فشار بیاورند  و حتی برای رسیدن به اهدافشان از آبروی شما هم مایه بگذارند ولی این را بخاطر داشته باشید که این بازی قدیمی شده و دیگر کاربردی برایشان  ندارد. چون دیگر کسی در بیرون  به این ها توجهی نمیکند.
21- سعی کنید با درایتی خاص  ، افسار کنترل  رابطه بین شما و بازجویتان را ، شما بدست بگیرید
22- در صورت امکان ، با بازجو وارد دعوای شخصی نشوید.
23- تا آنجا که میتوانید ، با بازجو لجبازی نکنید.
24- دائما به بازجو یادآور شوید که شما بعنوان نماینده یک نهاد امنیتی وظیفه دارید از من سئوالاتی را بپرسید و من تا آنجایی که تشخیص بدهم به شما جواب خواهم داد.
25- عنوان کنید که شما نباید سعی کنید به زور از من اعتراف بکشید و یا مرا تحت فشار قرار دهید  چون من یک فعال سیاسی هستم و نه یک خرابکار یا قاچاقچی.
26- بالاخره  بازجو هم یک انسان است و دارای احساس ، تا حد امکان خصوصا در اوایل بازجویی بیشتر ازموارد مشتترک بین خود و و او سخن بگویید.
27- این نکته را برای او جا بیندازید که نیازی نیست من و شما با هم درگیر بشویم و  با صحبت کردن   بهتر میتوانیم  مسئله را حل و فصل نماییم.
28- به محض اینکه بازجوی شما موضع عصبانی به خود گرفت ، سعی کنید  او را  آرام نموده تا   دوباره آرامش  در گفتگوی شما حاکم شود.
29- آرامش در گفتگو هم به نفع شماست هم خواسته بازجو.
30- البته این را یادآور میشوم که  بازجو گاهی از درگیری با شما سود  خواهد برد.
31- قبل از دستگیری سعی کنید تعدادی شعر با مضامین سیاسی و حماسی  را در ذهنتان حفظ نمائید.
32- همچنین تعدادی سرود و ترانه که دارای مضامین حماسی یا  سیاسی یا هر دو  باشند را همراه با ملودی های آن از بر نمائید.
33- حفظ کردن اینگونه اشعار و ترانه ها ، به قدرت ایستادگی شما در سلولهای انفرادی کمک بسزایی خواهد نمود.
34- از هم اکنون محیطهایی شبیه انفرادی را در ذهن خود ترسیم نمائید تا کم کم بتوانید آن شرایط را تجربه کرده باشید.

"35- سلول انفرادی اصلا محیط ترسناک و مخوفی نیست. "این مطلب را دائما برای خود تکرار کنید
36- بارها و بارها به خودتان یادآوری کنید که : من تحمل پذیرش اینگونه شرایط را دارم.
37- در سلول انفرادی برای خودتان و یا حتی با صدای بلند اشعار و ترانه هایی را که حفظ نموده اید بخوانید.
38- در زمان بازجویی بعد از پرسشی که از شما میشود ،مکث نموده ، سئوال را برای خودتان تکرار کنید و سعی کنید کاملا با آرامش و تفکر پاسخ دهید.
39- به هیچ وجه سعی نکنید در پاسخ دادن به سئوال بازجو عجله نمائید.
40- هر نیم ساعت یکبار زندانبانها به شما سر خواهند زد . از این فرصت استفاده کنید و با او وارد صحبت شوید.
41- صحبت با زندانبان  تا حدودی از تنهایی شما خواهد کاست.
42- زندانبانها را با واژه " نگهبان " صدا بزنید و سعی کنید با آنها رابطه عاطفی برقرار نمائید.
43- زندانبان را هیچگاه به چشم بازجو نگاه نکنید . آنها معمولا از روی ناچاری به این شغل روی آورده اند.
44- همچنین با زندانبان وارد بحثهای سیاسی و عقیدتی نشوید و با او رابطه ای کاملا عادی بر قرار نمائید.
45- در تنهایی سلول انفرادی به گذشته خود نیندیشید . خصوصا به آن قسمت از گذشته خود که در ذهنتان منفی تلقی میگردد.
46- این را یک بار دیگر هم ذکر میکنم که در تنهائیتان فقط آینده روشنی را ترسیم نمائید که در آرزوهایتان بدنبال او مگشتید.
47- یاد آوری خاطرات بد ویا اشتباهاتی که در گذشته مرتکب شده اید، در انفرادی به هیچ عنوان به سود شما نخواهد بود.
48- بیاد داسته باشید که بازجو و یا بازجوها  نقشهای مختلفی را برای شما بازی خواهند کرد.
49- گاهی در نقش خیر خواه و دوست شما ، گاهی در نقش بدخواه ویا دشمن شما.
50- نه به دوستی او دل ببندید و نه از دشمنی او هراسی به خود راه دهید.
51- بازی با نقشهای مختلف ، شگردهایی است که بتوانند شما را تحت تاثیر قرار دهند. در این خصوص کاملا آگاه باشید.
52- این دلهره را در خود راه ندهید که : نکند من نتوانم جلو آنها بایستم . مطمئن باشید که شما از آنها قوی ترید زیرا شما برای عقیده و هدفتان در آنجا قراردارید و بازجو برای گرفتن مزدی اندک.
53- گاهی بازجو اسم ناشناسی و یا شماره تلفنی را به شما میگوید و از شما میخواهد که در سلول به آن فکر کنید . این هم از شگردهای بازجویی است . میخواهند ذهن شما را  درگیر مسائل بی ربط کنند  تا در بازجویی بعدی  بتوانند چیزهای جدیدی را از شما بیرون بکشند.
54- هیچگاه به خواسته های بازجو که از شما میخواهد در تنهایی به آن بیندیشید اعتنایی نکنید.
55- هدف بازجو از تحت فشار قرار دادن شما ، پیدا کردن نقطه ضعفی هر چند کوچک از شماست . تا بتواند ازطریق آن نقطه ضعف ،   به درون شما نفوذ نماید.
56- این نقطه ضعف حتی میتواند احساس عاطفی شما نسبت به همسر ، فرزند ویا خانواده شما باشد.
57- همواره بکوشد تا  این سد ،  محکم و استوار مانده و نتوانند به درون شما رسوخ نمایند.
در پایان ذکر این نکته را یادآور میشوم که:
                                 اندکی  صبر ،
                                                     سحر نزدیک است.
و همچنین  از کلیه عزیزان اعم از زندانیان سیاسی ، خانواده محترمشان و همکاران روانشناس و یا روانپزشک و حتی بازجویان  که میتوانند در این راه بنده را همراهی نمایند تجربیات و اطلاعات و انتقادات خودشان را از طریق ایمیل ارسال نمایند ، باشد که در این راه بتوانیم به کمک هم راهکارهای جدیدی را در اختیار انسانهایی که با بزرگواری خویش  منافع شخصیشان را فدای  منافع جمع مینمایند ، قرار دهیم.
پیج اگر بازداشت شدیم چه کنیم : http://www.facebook.com/bazdash

Saturday, April 16, 2011

اگر بازداشت شدیم، چه کنیم؟

زندان جای سرزنش کردن و باختن به خود نیست. اتاق بازجویی و سلول انفرادی بسیار شرایط سختی دارد که مسلما یک روز تحمل کردن آن هم قابل ارج است. نگران قضاوت دیگران در مورد خود نباشید و روحیه خودتان را از دست ندهید.
پیج اصلی اگر بازداشت شدیم چه کنیم در فیس بوک:
http://www.facebook.com/bazdash